Samsung Galaxy S8 ja S8+

Samsung Galaxy S8 sekä vastaava S8+ -mallit ovat Samsungin ”lippulaivamallin” uusimmat versiot, jotka lanseerattiin maaliskuussa 2017 New Yorkissa. Tosin huomattava osa puhelimen spekseistä oli luettavissa netistä jo ennen julkistamispäivää. Kyseessä on korkeamman hintaluokan puhelin, jonka kilpailijoista yksi tärkein on varmastikin uusi punainen iPhone 7 -malli. Samsung on edustanut perinteisesti Android-järjestelmän etulinjan airuetta, kun iOS ja Apple-fanit ovat puolestaan vannoneet jo lähes kymmenen vuoden ajan iPhonen nimeen, joten siinä mielessä tässä kilpailuasetelmassa ei ole mitään uutta. Galaxy S8 ja S8+ -mallien lanseerausta jouduttiin itse asiassa jonkin verran viivyttämään, sillä saman tuoteperheen Note 7 -mallissa oli ollut pahoja ongelmia akkujen kanssa. Pölyn annettiin siis laskeutua ennen Galaxy 8 -mallien julkistamista.

Tekniset ominaisuudet

Galaxyn järjestelmäpiirinä on Qualcomm Snapdragon malli 835 tai vaihtoehtoisesti Samsungin Exynos 8895. Suomessa myytävissä malleissa käytetään jälkimmäistä vaihtoehtoa. Samat piirit löytyvät myös Samsung Galaxy S8+ -mallista. Galaxy-puhelimessa on neljä erilaista fyysistä painiketta: äänenvoimakkuuden säädöt, virtanäppäin sekä puheapuri. Euroopan markkinoilla S8-mallia on saatavana hopean värisenä (Arctic Silver), vaaleana lilana (Orchid Gray) sekä mustana (Midnight Black). Samat värivaihtoehdot ovat tarjolla myös S8+ -mallissa. Ohjelmistopuolella Samsungin malleista löytyy heidän oma ns. virtuaaliavustajansa, josta käytetään nimeä Bixby. Se tuki puhelimen julkaisuhetkellä tosin vain korean ja englannin kieltä. Teknisinä erikoisuuksina puhelimessa on myös etupuolella iirisskanneri ja takapuolella sormenjälkitunnistin.

Puhelimen näyttö ja kamera

Samsung Galaxy S8 -mallissa on 5,8 tuuman kokoinen näyttö, joka on pyöristetty reunoista. Se peittää lähes koko puhelimen etupuolen, mikä selittää myös sen, miksi mallissa ei ole lainkaan niin sanottua kotinäppäintä. Näytön koko on S8+ -mallissa hieman suurempi: 6,2 tuumaa. Näytön suuren koon vuoksi kotinäppäin on toteutettu virtuaalisen ratkaisuna, ja se sijaitsee näytön alalaidassa navigointinäppäinten vieressä. Kotinäppäimessä on painallusvaste, joka tuntuu värähtelynä. Näytön reunukset puuttuvat sekä Galaxy S8, että S8 plus -malleista. Kuvasuhde on molemmissa malleissa 18:5:9, mikä poikkeaa älypuhelinten yleisestä kuvasuhteesta 16:9. Näyttö on valmistettu kestävästä Gorilla Glass 5 -lasista, ja se tukee HDR-teknologiaa.

S8-mallista löytyy 12 megapikselin kamera, joka on varustettu optisella kuvanvakaimella eli ei siis digitaalisella, ja kameran aukon koko on F/1,7. Etukamerassa on saman kokoinen aukko ja 8 megapikselin resoluutio. Galaxy S8+ -mallin kameroissa on samat tekniset ominaisuudet, mutta lisäksi niissä on automaattitarkennus.

Myynti ja saatavuus

Samsungin uusia Galaxy S8 -malleja on voinut tilata ennakkomyynnistä 29. maaliskuuta 2017 alkaen. Puhelinten toimitukset alkoivat huhtikuun 20. päivä. Yleisesti kaupoista saataville tämä malli tuli huhti- toukokuun vaihteessa. Mallien suositushinnat ovat 800–1000 euron välillä ja mukana tulee myös AKG-merkkiset kuulokkeet. Puhelimet ovat nyt siis olleet myynnissä muutaman kuukauden ajan, ja vastaanotto on ollut kohtalaisen myönteistä. Samsung on varsin suosittu merkki myös Suomessa ja Android-puhelimissa se on pitänyt myynnin ykkössijaa jo jonkin aikaa.