Kaikki uudesta punaisesta iPhone 7 -mallista

iPhone 7 on uusin Applen älypuhelinmalli, ja siinä on uutuutena muun muassa uudenlainen kotipainike, stereokaiuttimet sekä optinen kuvanvakain. Puhelimessa ei ole pientä 3,5 mm kuulokeliitäntää lainkaan, mistä sitä onkin kritisoitu. Tämä malli tuli ennakkomyyntiin syyskuun alussa vuonna 2016, ja varsinaiset toimitukset alkoivat syyskuun 16. päivä. Uusissa puhelimissa on ilmennyt myös eräs ongelma: pieni osa niistä pitää hiljaista sihinää, kun ne ovat olleet kovan rasituksen alaisia. Tälle ei ole löytynyt toistaiseksi varsinaista selvää syytä.

iPhone 7 on ulkoisesti paljon aikaisempien mallien näköinen, mutta poikkeuksena on vähemmän näkyvät antenniviivat. Mallin runko on tehty alumiinista. iPhone 7 -mallia on saatavana punaisen lisäksi myös mattamustana, peilimustana sekä kullan ja hopean värisenä. Peilimusta versio on tosin saatavana vain 128 ja 256 gigan muisteilla. iPhone 7 -puhelimen näyttö on koko 4,7 tuuman kokoinen. Tässä mallissa ei aikaisemmista poiketen ole enää lainkaan fyysistä kotipainiketta. Nyt sen tilalla on iPhone 7 ja iPhone 7+ kapasitiivinen kotipainike. Sen idea on siinä, että painike ei varsinaisesti liiku, mutta näppäinvaste on luotu värinämoottorilla. IP67-standardia noudattaen tämä puhelin on myös pöly- ja roisketiivis, vaikka ei olekaan varsinaisesti vedenpitävä. Tässä mallissa stereokaiuttimet löytyvät puhelimen yläpäässä ja pohjassa. Käyttöjärjestelmänä tässä mallissa on iOS 10.

Kamera

Kameran erikoisominaisuutena on optisesti toimiva kuvanvakain sekä livekuvien muokkaus. Kamerassa ja ohjelmistossa on myös suora tuki RAW-formaatin kuville. Puhelimen etukamerassa on nyt 7 megapikseliä (aikaisemmin resoluutio oli 5 mpx). Kamerat ovat myös aiempaa nopeampia ja niiden kennojen pikselien kokoa on kasvatettu.

Puhelimen vastaanotto

Vaikutusvaltaisimmat innovaatioblogit ovat luonnollisestikin jo kirjoittaneet omat arvionsa uudesta iPhone-mallista. Pääsääntöisesti vastaanotto on ollut varovaisen myönteistä, mutta kritiikkiäkin on toki tullut. Eräs suurin arvostelun aihe on ollut se, että puhelimesta ei löydy enää ollenkaan perinteistä ministereoplugiliitäntää (ns. 3,5 mm liitäntä), vaan se on korvattu Applen omalla Lightning-liitännällä. Tässä on muun muassa se rajoite, että musiikkia ei voi kuunnella kuulokkeilla samaan aikaan kuin puhelinta ladataan, sillä liitäntöjä on puhelimessa vain yksi, ja myös lataus tapahtuu Lightning-liitännän kautta. Samanlaista kritiikkiä on annettu myös Applen uusista Mac Powerbook -kannettavista, joista ei löydy enää lainkaan tavallista USB-liitäntää, vaan pelkästään Applen oma USB 3. Lisäksi useimpia käyttäjiä varmasti ärsyttää se, että tavalliset kuulokkeet eivät enää toimi puhelimessa ilman adapteria. Toinen kritiikin aihe on ollut uuden kotinäppäimen heikohko toiminta, sillä sitä ei nimittäin pysty käyttämään tavalliset hanskat kädessä. Yleisesti ottaen iPhonen uusia toimintoja on pidetty melko vaatimattomana, ja esimerkiksi Bloombergin haastattelemat analyytikot ovat sitä mieltä, että tämä malli sisältää yleensäkin liian vähän uusia merkittäviä ominaisuuksia tai uudistuksia. Sitä pidetään myös aivan liian kalliina esimerkiksi Kiinan markkinoille.